Keresés...

12 város verseng az „Európa Zöld Fővárosa 2017” díjért


Lejárt az „Európa Zöld Fővárosa 2017” cím elnyerésére irányuló pályázat jelentkezési határideje. A következő városok pályáztak:

  • Bursa (Törökország)
  • Cascais (Portugália)
  • Cork (Írország)
  • Essen (Németország)
  • 's-Hertogenbosch (Hollandia)
  • Isztambul (Törökország)
  • Lahti (Finnország)
  • Lisszabon (Portugália)
  • Nijmegen (Hollandia)
  • Pécs (Magyarország)
  • Porto (Portugália)
  • Umeå (Svédország)


Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa a következőket nyilatkozta: „Az Európa Zöld Fővárosa díj a környezetüket nagy becsben tartó városok kitüntetése. Már a verseny nyolcadik évében járunk, és örömteli látni, hogy Európa sok nagyszerű városa pályázik, sőt újra pályázik a díjra. Az eddigi győztesek követésre méltó példákat mutattak arra, hogy hogyan változhatnak a városok. Valamennyi jelentkező városnak sok szerencsét kívánok a 2017. évi fordulóhoz.”

Az Európa Zöld Fővárosa díj a környezetbarát városi élet kialakításában élen járó városok elismerése. Ezek a városok utat mutatnak a magasabb színvonalú fenntartható városfejlesztés terén, odafigyelnek a lakóik kívánságaira, és úttörők a környezeti kihívásokra adott innovatív válaszok terén.

A benyújtott pályázatokat egy nemzetközi szakértői testület veti részletes technikai értékelés alá 12 mutató alapján, úgymint a környezeti levegő minősége; éghajlatváltozás: mérséklés és alkalmazkodás; ökoinnováció és fenntartható foglalkoztatás; energetikai teljesítmény; fenntartható földhasználatot tükröző városi zöldterületek; integrált környezetgazdálkodás; helyi közlekedés; természet és biológiai sokféleség; az akusztikus környezet minősége; hulladékkeletkezés és -gazdálkodás; szennyvízkezelés; és vízgazdálkodás. A technikai értékelést követően néhány város felkerül a 2017-es cím jelöltjeinek szűkített listájára.

Ezeket a továbbjutott városokat felkérik, hogy 2015 júniusában tartsanak egy prezentációt a nemzetközi zsűrinek. A zsűri értékeli a környezetvédelmi teljesítmény folyamatos javítása iránti elkötelezettségüket, jövőbeli céljaik ambíciójának szintjét, a polgárok felé irányuló kommunikációs tevékenységeiket, valamint azt, hogy mennyire mutatnak példát és népszerűsítenek bevált gyakorlatokat más európai városok számára. A mások számára való példamutatáson túl növekedni fog a győztes város ismertsége és javulni fog hírneve mint látogatásra érdemes, munka, játék és életvitel szempontjából ideális hely.

A győztest az Európa Zöld Fővárosa díjjal 2015-ben jutalmazott Bristolban (Egyesült Királyság) fogják kihirdetni 2015 júniusában egy díjátadó ünnepségen.


Háttér-információk

Az Európa Zöld Fővárosa díj a zöld jövőképpel rendelkező városok kezdeményezésére jött létre. Az elképzelést eredetileg Jüri Ratas, Tallinn korábbi polgármestere vetette fel egy 2006. május 15-i tallinni találkozón, ahol 15 európai város és az észt városok szövetsége közös egyetértési nyilatkozatot írt alá a díj létrehozásáról.

A díj 2010-es létrehozása óta eddig hét város nyerte el az Európa Zöld Fővárosa címet. Első alkalommal Stockholm (Svédország), majd 2011-ben Hamburg (Németország), 2012-ben Vitoria-Gasteiz (Spanyolország), 2013-ban pedig Nantes (Franciaország). A díj jelenlegi, 2014-es birtokosa Koppenhága (Dánia). A 2015-ös évben Bristol (Egyesült Királyság) fogja viselni a címet, majd átadja azt Ljubljanának (Szlovénia) a 2016-os évre.

A díjat odaítélő zsűrit az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a Régiók Bizottsága, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, az ICLEI – Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért, a Polgármesterek Szövetségének Hivatala és az Európai Környezetvédelmi Hivatal képviselői alkotják.

Európa lakossága mára alapvetően városi, az európai polgárok több mint kétharmada városban él. Társadalmunk számos környezeti kihívása a városi területekről ered, de ugyanezeken a városi területeken gyűlik össze a problémák megoldásához szükséges elkötelezettség és innováció is.





 
Elejére!