Keresés...

74 millió euró az élhetőbb városokért


Az integrált városfejlesztéshez kapcsolódó tudás, kapacitások és szakértelem megosztása és kiterjesztése áll a harmadik városfejlesztési hálózati program (URBACT III) hétfői brüsszeli nyitórendezvényének középpontjában. Európa lakosságának több mint kétharmada városokban él, így az európai fellendülés előmozdítása szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a városok miként kezelik az olyan problémákat, mint a munkanélküliség, a szegénység és a forráshatékonyság. A rendezvény alkalmat ad az érdekelt feleknek, hogy megismerkedjenek a városfejlesztési hálózati program kínálta lehetőségekkel.



A regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu az eseményt megelőzően a következőképpen nyilatkozott: „A városok ügye meghatározó dimenziója a kohéziós politikának. A munkahelyteremtés, csakúgy mint a kedvezőbb életkörülmények, az energiahatékony lakások és a fenntartható közlekedés kialakítása megoldandó kérdésként jelentkeznek Európa városaiban. Ezért az URBACT segítségével megvalósuló kapacitásépítés, valamint az ismeretek megosztása fontosabb, mint valaha.”

A 2014–2020-as időszakra vonatkozó URBACT programban a 28 tagállamon felül Norvégia és Svájc vesz részt. A több mint 96,3 millió euró értékben biztosított támogatásból hozzávetőlegesen 74,3 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) bocsát rendelkezésre. A 2003-ban indított, tapasztalatcserét és tanulást ösztönző program – eddig több mint 500 várost lehetőségekhez juttatva – jelentős szerepet játszik a városok közötti kapcsolatépítés, valamint az ismeretek és a bevált gyakorlatok cseréje terén.

2020-ig a források legalább 70%-át olyan területekre fordítják, mint a kutatás és innováció, a karbonszegény gazdaság, a környezetvédelem, a munkahelyteremtés és a társadalmi befogadás. Az ERFA-források legalább feléből pedig városi övezetekben finanszíroznak beruházásokat.




 
Elejére!