Keresés...

Juncker elnök európai védelem- és biztonságpolitikai különleges tanácsadóvá nevezi ki Michel Barniert


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon európai védelem- és biztonságpolitikai különleges tanácsadóvá nevezte ki Michel Barniert.


Ennek kapcsán a Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A mostani Bizottság hivatalba lépésekor kijelentettük, hogy a védelem- és biztonságpolitikai kérdéseket illetően Európa megerősítésén kell munkálkodnunk. Tény, hogy Európa elsősorban »puha hatalom«. Integrált védelmi képességek nélkül azonban még a legerősebb puha hatalom sem boldogulhat hosszú távon. Michel Barnier széles körű tapasztalatokkal rendelkezik a védelem- és biztonságpolitika terén, és ő a legalkalmasabb arra, hogy tanácsaival segítsen engem és Federica Mogherini főképviselőt/alelnököt ezekben az Európa jövője szempontjából meghatározó kérdésekben.”

Michel Barnier európai biztosként tevékenykedett a Romano Prodi által vezetett Bizottságban (1999–2004), illetve a második Barrosso-Bizottságban (2010–2014). 2001-ben az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnökségi tagjaként ő látta el az európai védelmi munkacsoport elnöki feladatait. 2004–2005 között Franciaország külügyminisztere volt. 2006-ban José Manuel Barroso bizottsági elnök különleges tanácsadójaként jelentést terjesztett az Európai Tanács elé, amelyben az európai polgári védelmi erő létrehozását szorgalmazta. A második Barroso-Bizottságban a védelmi munkacsoport vezetői közé tartozott, valamint felügyelte a 2013 december az Európai Tanács elé terjesztett, az európai védelmi piacokról szóló bizottsági közlemény kidolgozását.
Új szerepében Michel Barnier első feladata az lesz, hogy segítsen kidolgozni az Európai Bizottság elnökének hozzájárulását az Európai Tanács európai védelempolitikával kapcsolatos munkájához.


Háttér-információk

A különleges tanácsadók közvetlenül segítik a Bizottság tagjainak munkáját. A Bizottság speciális képzettségükre való tekintettel – és bármely más minőségben folytatott jövedelemszerző tevékenységüktől függetlenül – különleges tanácsadókat foglalkoztathat, akik tevékenységükkel rendszeresen vagy egy meghatározott időszakban előmozdítják az európai intézmények valamelyikének munkáját. Michel Barnier részmunkaidőben látja el a Juncker elnök felkérésére vállalt különleges tanácsadói megbízatást, amelyért nem részesül javadalmazásban.


 
Elejére!