Keresés...

Tavaszi Eurobarométer: erős a Bizottság politikai prioritásainak a támogatottsága

Az európaiak a bevándorlást és a terrorizmust tartják a két legnagyobb kihívásnak, amelyekkel az EU-nak jelen pillanatban szembe kell néznie, ugyanakkor a Bizottság politikai prioritásai erős támogatottságot élveznek a válaszadók körében. Ez a két legfontosabb megállapítása a legfrisebb Eurobarométer felmérésnek, amelyet 2016. május 21. és 31. között végeztek 34 országban (a 28 EU-tagállam mellett 5 tagjelölt országban, valamint a ciprusi török közösség területén). Összesen 31.946-an válaszoltak a kérdésekre.


Az előző, tavaly ősszel végzett felméréshez hasonlóan a megkérdezettek továbbra is a bevándorlást tekintik a legfontosabb kihívásnak, amellyel az EU-nak szembe kell nézni (48%, -10). A terrorizmus pedig a második leggyakrabban említett kihívás maradt az őszi felméréshez viszonyított erős növekedés mellett (39%, +14). A magyarországi megkérdezettek között ezek az arányok az EU-s átlag felett vannak, de a rangsor ugyanaz: a bevándorlásról a megkérdezettek 67%-a gondolja, hogy a legfontosabb ügy, amivel az EU-nak foglalkoznia kell, a terrorizmusról pedig a válaszadók 47%-a gondolja, hogy kiemelten fontos kérdés.

Tagállami szinten a legnagyobb aggodalmat a munkanélküliség (EU-s átlag: 33% - Magyaroszágon 29%) jelenti, majd ezután jön a bevándorlás kérdése (EU-s átlag: 28% - Magyarországon szintén 28%). A többi tagállamhoz képest viszont Magyarországon a legfontosabb kérdés, amellyel a válaszadók véleménye szerint az országnak foglalkoznia kell, az az egészségügy és a szociális biztonság (37% - EU-s átlag: 16%).

A magyarországra vonatkozó eredmények



 
Elejére!