Keresés...

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben hagyta jóvá az uniós beszámolót

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra.


A megvizsgált bevételi tranzakciókban a Számvevőszék nem tárt fel hibát. A hibaarány továbbra is az igazgatási költségek területén bizonyult a legalacsonyabbnak.

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős biztos így nyilatkozott: „Az uniós költségvetés az emberek életének javításáról szól, és örömmel tölt el, hogy sikerült haladást elérnünk e téren, ami a Számvevőszék legutóbbi jelentéséből is világosan kitűnik. A pénz immár könnyebben eljut azokra a helyekre, ahol szükség van rá, és a kezelése is hatékonyabbá vált. De ennél is többet kell tennünk. Az uniós források a polgáraink tulajdonát képezik, és mi tartozunk nekik annyival, hogy minden egyes eurót megfelelően, a szabályokkal összhangban költünk el.”

A tagállamok ösztönzése az uniós kiadások alaposabb ellenőrzésére
Az uniós költségvetés 80%-át a tagállamok kezelik, és a Bizottság ösztönzőket dolgozott ki arra, hogy az egyes tagállamok tovább javítsák igazgatási és ellenőrzési rendszereiket. Ennek célja, hogy a tagállamok már a korai szakaszban feltárják, bejelentsék és kijavítsák az esetleges szabálytalanságokat, és így kiküszöböljék annak kockázatát, hogy elveszítenek olyan forrásokat, amelyekre jogosultak lennének. A Bizottság támogatja a tagállamok ez irányú törekvését azáltal, hogy megosztja a bevált gyakorlatokat, iránymutatást nyújt és képzéseket szervez az uniós források helyszíni felhasználásáért felelős nemzeti hatóságok számára.

Továbbra is a teljesítmény áll a figyelem középpontjában
Az Európai Bizottság számos új intézkedést hozott annak biztosítása érdekében, hogy a költségvetés minden egyes euróját megfelelő módon költsék el. A Bizottság annak biztosítása céljából indította útjára 2015 szeptemberében az „eredményközpontú uniós költségvetés” elnevezésű kezdeményezést, hogy az uniós források felhasználása a polgárok érdekeit szolgálja, és az Unió által finanszírozott projektek haszna és előnyös ár-érték aránya egyértelműen látható legyen. A cél az, hogy az uniós költségvetést a növekedés, a munkahelyteremtés és a versenyképesség élénkítése, valamint az új kihívások és szükséghelyzetek gyors és hatékony kezelése érdekében használják fel. A Bizottság 2015-ben egy egységes internetes portált hozott létre, amely információkat tesz közzé az uniós költségvetés által elért eredményekről: EU Results.


A nem megfelelően elköltött uniós források visszafizettetése
Amennyiben a Bizottság megállapítja, hogy az uniós forrásokat nem megfelelően költötték el, intézkedéseket tesz a pénz visszafizettetése érdekében – ez az összeg évente átlagosan kb. 3 milliárd eurót tesz ki. Ami a 2015-ös pénzügyi évet illeti, a Bizottság becslései szerint a jövőbeni visszafizettetési intézkedéseknek köszönhetően a fennmaradó kockázatnak kitett összeg szintje a kifizetések 0,8–1,3%-a között mozog majd.


A hibák számának csökkenése a szabályok egyszerűsítése révén

A Bizottság 2016 szeptemberében előterjesztette a többéves pénzügyi keret (2014–2020) félidős értékelését. Az értékelést a pénzügyi szabályok egyszerűsítésre irányuló ambiciózus javaslat kísérte. Az egyszerűbb szabályok a hibák számának csökkenését és az uniós források hatékonyságának növekedését eredményezik.

További információk..
A 2015. évi beszámoló Számvevőszék általi jóváhagyásával kezdetét veszi az éves mentesítési eljárás. Ezen eljárás megkönnyítése céljából a Bizottság 2016 júliusában összevonta a 2015. évi uniós bevételekről és kiadásokról, valamint az igazgatásról és teljesítményről szóló jelentéseket. Ez az integrált pénzügyi jelentéscsomag bizonyította az uniós költségvetés bizottsági prioritásokkal összhangban álló eredményes felhasználását és megfelelő végrehajtását.

Az Európai Számvevőszék immár az egymást követő kilencedik évben találta rendben lévőnek az uniós költségvetés végrehajtását. A Számvevőszék megállapította, hogy – különösen a kohéziós politika és a mezőgazdaság tekintetében – a kifizetések becsült hibaszintje 2015-ben tovább csökkent: a 2014. évi 4,4%-ról 3,8%-ra.





 
Elejére!