Keresés...

Sargentini werkt aan strengere Europese regels tegen witwassen

Het Europees Parlement wil dat belastingdiensten van EU-landen betere toegang krijgen tot informatie over witwaspraktijken in andere EU-landen om zo belastingfraude beter te kunnen aanpakken. “Een flinke stap in de goede richting voor het vergroten van onze belastingtransparantie”, aldus Europarlementariër Judith Sargentini, die namens het Europarlement schrijft aan een update van de Europese anti-witwasrichtlijn.


Witwassen
De anti-witwasinformatie staat onder meer in het openbaar register voor uiteindelijk belanghebbenden (het ubo-register). Sargentini wist als hoofdonderhandelaar voor de vierde anti-witwasrichtlijn de Europese ministers in de onderhandelingen ervan te overtuigen dit register op te zetten. Sargentini schrijft nu namens het Europees Parlement aan nieuwe regels in de gedeeltelijke herziening van deze richtlijn om enkele mazen in de wet te dichten. Volgende week donderdag presenteert ze haar nieuwe plannen.

Afgelopen zomer stelde de Europese Commissie voor om het wetsvoorstel, dat nog door de lidstaten moet worden omgezet in nationale regels, aan te scherpen. Aanleiding waren de terroristische aanslagen in de EU en de onthullingen van de Panama Papers. Sargentini: “Ik ben blij te zien dat de Europese Commissie nu een deel van onze voorstellen voor grotere transparantie van destijds omarmt, maar de voorgestelde regels verschuiven de mazen in de wet.”

Register

Sargentini pleit voor een openbaar ubo-register dat alle ondernemingen dekt zodat criminelen niet achter allerlei bedrijfsconstructies kunnen schuilen met daarnaast een openbaar register voor trusts zodat bijvoorbeeld criminele Panamese trusts die in de EU opereren niet onder de radar blijven. “Het register legt bloot wie de touwtjes in handen heeft”, aldus Sargentini. Dat is hard nodig: zwart geld dat verdiend wordt met corruptie, fraude, drugshandel en andere criminele activiteiten wordt vaak witgewassen door gebruik te maken van ingewikkelde bedrijfsconstructies en brievenbusmaatschappijen.

Sargentini: “Ook ontwikkelingslanden hebben baat bij het register. Door illegale geldstromen, bijvoorbeeld door belastingontduiking door grote bedrijven, lopen Afrikaanse landen drie keer zoveel mis als dat er aan officiële ontwikkelingsgelden jaarlijks binnenkomt.”

Verder stelt Sargentini regels voor die naleving van de regels door de lidstaten strenger maken en pleit ze voor hardere sancties. Sargentini constateert: “Al die onthullingen - Swiss leaks, Lux leaks, Panama papers, Bahama leaks, - bewijzen dat naleving te wensen over laat en dat er een roep is voor verdergaande belastingtransparantie. Het moet onaantrekkelijk worden om nog langer fout te handelen.”

by GroenLinks Europa

“Al die onthullingen - Swiss leaks, Lux leaks, Panama papers, Bahama leaks, - bewijzen dat naleving te wensen over laat en dat er een roep is voor verdergaande belastingtransparantie. Het moet onaantrekkelijk worden om nog langer fout te handelen.”
 
Elejére!